Skialp na Kaukaze

Skialp na Kaukaze

Kedže v poslednom čase sa šíria také chýry, že na Kaukaze sa dá výborne polyžovať, bolo to treba vyskúšať na vlastnej koži... Slovo dalo slovo a v sobotu 18.3. sme sa ocitli v Tbilisi a po cca dvojhodinovom transfere v kaukazskom lyžiarskom stredisku Gudauri. Tu sme strávili nezabudnuteľných 8 dní.

Kto chce spoznávať Gruzinsko (názov ruského pôvodu...oni majú radšej "Georgia" angl.), musí dosť zľaviť z nárokov rozmaznaného našinca :-) Luxusný mikrobus nás doviezol z metropoly do iného sveta. Šofér vyložil naše veci do polmetrového čerstvého prašanu, takže na kufríky na kolieskach zabudnite. Asfaltové chodníky pre pešiakov tu neexistujú a keď napadne sneh, nikto ho neodhŕňa.... No, ale veď kvôli snehu a horám sme tu predsa prišli ;-) Na úvod nám napadol paráádny prídel a potom týždeň svietilo slniečko!

Okolie Gudauri a celý Kaukaz vás svojou rozľahlosťou a lyžiarskymi možnosťami určite dostane! Celé stredisko tvorí len pár hotelov a penziónov popri starej vojenskej ceste. Nadmorská výška je od cca 2200 do 3300 m. Nečakajte tu žiadne centrum ani nijaké historické budovy...,okrem starej, nefungujúcej pošty :) Hotely sú ale moderné a dobre vybavené. Je to tu stále vo výstavbe a vleky sú nové, spĺňajúce bežný európsky štandard. Poteší vás cena, celodenný lístok stojí cca €10,- !!

My sme ale dávali prednosť šliapaniu a voľnému jazdeniu v tom lákavom prašane. Lyžuje sa tu len na prírodnom snehu, zasnežovania je minimum. Okolité trojtisícovky poskytujú nepreberné množstvo možností výstupov aj zjazdov. Kreslenie svojej stopy do nepopísaného sniežiku v tejto nádhernej kulise nás privádzalo do eufórie :-) Výhľady z vrcholov, ktorým dominuje Kazbek 5033m, vám úplne vyrazia dych! Lákavá je aj predstava vystúpiť hore a zlyžovať ho.....Východiskom pre výstup na Kazbek je dedina Stepantsminda = Kazbegi vzdialená od Gudauri cca 40km smerom k ruským hraniciam. Najprv treba podniknúť jednodňový výstup na starú meteostanicu, ktorá slúži ako turistická ubytovňa. Je vo výške cca 3500m a odtiaľto sa "útočí" na vrchol. Vo výbave treba mať okrem bežného matrošu aj karimatku, spacák, varič a pripadne stan, lebo vraj býva problém nájsť miesto dnu. Napadlo ale veľa čerstvého snehu a padali lavíny, takže nabudúce... Na vrchol sme teda pozerali len z úctivej vzdialenosti. Nad dedinou je komplex pravoslávnych kostolov,(kláštor?) Cminda Sameba (Gergeti), očarujúce miesto s tajomnou atmosférou a tak sme si urobili výlet aspoň tam. (fotky)

Záver?...Vrelo doporučujeme! A určite nezabudnite ochutnať miestne špeciality chačapuri (posúch so syrom), khinkali (cestové knedličky plnené mäsom) a vlastne celá gruzínska gastronómia je o skvelej chuti a poctivých surovinách, najmä syry a mliečne výrobky sú vynikajúúúce! Tiež aj ich sauny (báne) a sírové kúpele v Tbilisi sú povestné......Treba sa tam ešte vrátiť...